Fietsen in Schotland

Een mooie fietsreis in Europa, bij voorkeur niet per vliegtuig waren onze wensen voor deze zomervakantie. Deze brachten ons in Schotland waarbij we ons eindeloze natuur, schitterende landschappen en uitdagende weersomstandigheden voorstellen. Een regenpak mag in elk geval niet ontbreken in onze bagage!

Wat ons na aankomst al vrij snel opvalt is de vriendelijkheid van de mensen. Niemand zit verlegen om een praatje en men kijkt geinteresseerd en glimlachend als we voorbij fietsen. Net als in Nederland blijken ook hier de small talks vaak over het weer te gaan. Ook hier kijkt men zuchtend door het raam als ze zien dat de regen met bakken uit de lucht komt. Op enkele dagen na, blijken we te boffen met het weer en kunnen we goed kamperen en al fietsend genieten van de schitterende vergezichten.

Edinburgh

In de Schotse hoofdstad blijkt het Fringe Festival, het grootste comedy festival ter wereld te zijn, gedurende bijna de hele maand augustus. We zien vele straatartiesten, gratis comedy-shows, hordes mensen op straat en overvolle bars een restaurantjes. We zijn benieuwd hoe de stad eruit ziet als er geen Fringe is. Er zijn in ieder geval voldoende barretjes en leuke eetgelegenheden.

Canals

De eerste fietsdag fietsen we van Edinburgh naar Glasgow, over rustige fietspaden langs kanalen, het Union Canal en Forth & Clyde Canal. We passeren vele interessante constructies, zoals sluizen, aquaducten over riviertjes en het beroemde Falkirk Wheel, waarbij boten van een lager gelegen kanaal naar een hoger gelegen kanaal getild worden en vice versa.

Vanuit Glasgow fietsen we richting de schiereilanden aan de westkust, waar we na 60km worden overvallen door een flinke regenbui, waardoor we al snel ‘stranden’ in Sandbank en een hotel invluchten. De weersvoorspelling was niet goed en het blijft inderdaad de hele middag volop regenen. De volgende dag weer volop regen in de middag, maar we fietsen stug door en uiteindelijk nog 10km terug om een betaalbaar hotel te vinden, mèt bad, een fijne beloning.

National Cycle Network

De dagen daarna ontdekken we het National Cycle Network; uitgepijlde routes over fietspaden en zoveel mogelijk autoluwe wegen. De zon breekt steeds meer door, waardoor er 4 prachtige fietsdagen en kampeeravonden volgen. Omdat deze uitgestippelde routes erg mooi, rustig en afwisselend zijn, wijken we volledig af van de route die we in eerste instantie in gedachten hadden. We zien vanaf een camping de Ben Nevis, de hoogste berg (1.345m) van Groot Brittanie en rijden bijna een hele dag langs het  beroemde meer Lochness. Toevallig lezen we in het nieuws dat uit recent onderzoek is gebleken dat het monster van Lochness waarschijnlijk een enorme paling is!

Bergachtig landschap

Vanuit Inverness fietsen we, om van zoveel mogelijk fijne zonnige fietsdagen te genieten, meteen door naar het noorden. Hierdoor fietsen we uiteindelijk 8 aaneengesloten dagen. In het noorden wordt het landschap steeds meer verlaten en bergachtiger. Het wordt ook steeds frisser en winderiger, wat maakt dat we graag een hotel verkiezen boven kamperen om comfortabel op te kunnen warmen.

In Thurso in ‘The Far North’ pakken we een dagje rust en bezoeken een Whisky-distileerderij. ’s Middags nemen we de trein terug naar Inverness. De dagen daarop is de weersvoorspelling wederom niet best. Eerst is het nog redelijk en genieten we van mooie onverharde paden, door bos en langs uitgestrekte heidevelden.

Het Cairngorms National Park krijgen we vervolgens niet op z’n mooist te zien, maar met veel laaghangende bewolking en langdurige miezerregen. Door de regenval zijn de wilde rivieren nog wilder wat een spectaculair beeld geeft.

Whisky en worteltjestaart

Aan lekkernijen ontbreekt het absoluut niet. Tijdens iedere pauze is er een groot aanbod van cakes en taarten, waar we moeilijk nee tegen kunnen zeggen. Een dagelijkse beloning voor onze fietsprestaties, met de worteltjestaart als favoriet.

Avondeten is ook zeer goed verkrijgbaar. Veel leuke restaurantjes met een prima keus aan gerechten. Een veel voorkomend gerecht is Haggis. Schotten eten dit graag op elk moment van de dag. Toen ik las wat het is (schapenmaag gevuld met de ingewanden van een schaap, havermout en specerijen), wilde ik het niet eens proberen. In Edinburgh dachten we dat het een touristtrap is, met zoveel aanbod. Maar bij het eerste adres van Warmshowers kregen we homemade Haggis voorgeschoteld, zowel de echte als de vegetarische variant en doordat het goed gekruid is en een fijne kruimelachtige textuur heeft, smaakt het echt heel erg lekker!

Overal in Schotland vind je Whisky-distileerderijen en natuurlijk hebben we diverse whiskies geproefd. Het is nog een kunst om de weg te vinden in het enorm grote, diverse aanbod, maar bij de 2e distilleerderij worden we goed geadviseerd en wordt het steeds interessanter als je je eigen smaak leert kennen en je Whisky ook echt gaat waarderen. Dat zal in Nederland wellicht nog een vervolg krijgen!

Tot zover deze korte impressie van onze fietsvakantie in Schotland, waarbij we kennis hebben gemaakt met de Schotse cultuur, hebben genoten van de schitterende landschappen en de vriendelijkheid van de Schotse bevolking, waarbij we onze regenkledig hebben kunnen testen en onszelf regelmatig hebben verwend met een comfortabele slaapplaats en lekkernijen en waarbij we leuke steden hebben bezichtigd (Edinburgh, Glasgow, Newcastle).

Statistieken

Aantal fietsdagen: 13

Totaal aantal km: 1077km

Langste dagafstand: 110km

Aantal lekke banden: 0

Aantal dagen (veel) regen: 5

Aantal hotels/guesthouses: 6

Aantal hostels: 3

Aantal AirB&B: 1

Aantal campings: 4

Warmshower-hosts: 2

Een gedachte over “Fietsen in Schotland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s